flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Десять років позбавлення волі: ухвалено вирок за обвинуваченням у колабораційній діяльності

25 липня 2024, 12:41

23 липня 2024 року Київський районний суд м. Харкова ухвалив вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням громадянки України Ш. у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 6 ст. 111-1 КК України, а саме: здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованої на підтримку держави-агресора та її збройних формувань, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Так, судом встановлено, що громадянка України Ш., яка протягом тривалого часу мешкала у російському місті Москві, у квітні-травні 2022 року, домовившись та узгодивши зі своїм батьком – громадянином Ш., мешканцем м. Харкова, план спільних дій, направлених на заподіяння шкоди національній безпеці України, переслідуючи антидержавницькі мотиви на шкоду інтересам України, здійснювала інформаційну діяльність у співпраці з державою-агресором, спрямовану на підтримку держави-агресора та її збройних формувань, шляхом поширення виготовлених за макетом її батька листівок із зображенням символіки латинської літери «Z», триколору російського прапору та лозунгами (російською мовою): «Работайте братья! Победа за нами! Мы на своей земле!» - серед особового складу збройних сил рф та незаконних збройних формувань «лнр» та «днр» для підняття їх бойового духу під час ведення агресивної війни проти України.

Кримінальне провадження розглядалось у спеціальному судовому провадженні (in absentia) - за відсутністю обвинуваченої, за обов’язковою участю захисника, забезпеченого державою за дорученням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Харківській та Луганській областях. При цьому, судом було вжито всіх заходів щодо виклику обвинуваченої у судові засідання. Обвинувачена була поінформована належним чином про дати слухання справи, а також були дотримані її права на належне представництво у суді, відповідно до вимог КПК України.

Вироком суду громадянку Ш. визнано винуватою у вчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 10 (десять) років з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк 10 (десять) років без конфіскації майна.

Вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений у встановленому законом порядку.