flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З Днем Української Державності!

15 липня 2024, 10:50

Указом Президента України В.Зеленського від 24 серпня 2021 року постановлено відзначати День Української Державності щорічно у День Хрещення Київської Русі-України, коли вшановується пам’ять про видатного державотворця, святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого.

28 липня 988 року Володимир Великий хрестив Київську Русь. Саме в цей день Володимир прийняв християнство як державну релігію, що передалося й Україні.

З переходом Православної церкви України на новоюліанський календар, що почав діяти з 1 вересня 2023 року, усі церковні свята зміщуються на 13 днів.

Саме тому День Української Державності святкується 15 липня, а не 28 липня.

День Української Державності – це свято, покликане утвердити, що Україна має тисячолітню власну історію державотворення, і закликає пам’ятати кожен етап її становлення та людей, які доклали до цього зусиль.

Саме з метою збереження історичної справедливості, утвердження принципу спадкоємності українського державотворення, захисту національних інтересів України та протидії спробі держави-агресора привласнити українську історію державотворення, поширюючи дезінформацію щодо історичних аспектів української державності, і запроваджено святкування Дня Української Державності.

Закріплення зв'язку між сучасними українцями та їхніми предками, які протягом багатьох поколінь будували державу для українського народу, виховання у всіх громадян України розуміння того, що наш народ має багатовіковий досвід у державотворенні, власну культуру, самобутність та український характер, - на це і спрямований День Української Державності.

Всі українці зараз об’єднані єдиною великою ідеєю, ідеєю нашої спільної перемоги над ворогом, ідеєю відстоювання нашої держави України, ідеєю нашої незалежності, ідеєю єдності всіх українців у всьому світі! Ніхто не може вкрасти нашу багатовікову історію! Історію вільної, незалежної і самостійної держави!

Щиро вітаємо всіх українців з Днем Української Державності! Бажаємо всім міцного здоров’я, невичерпної енергії і сил, оптимізму і мужності!

Ми пишаємося тим, що ми – українці, мужні, самовіддані та цілеспрямовані! Ми – єдині, і Україна - в нас одна! Слава Україні!