flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок за обвинуваченням у колабораційній діяльності

31 січня 2024, 09:54

29 січня 2024 року Київський районний суд м. Харкова ухвалив вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням громадянина М. у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1  КК України, а саме: добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Так, судом встановлено, що громадянин М. у період часу з кінця червня 2022 року до початку вересня 2022 року, маючи досвід роботи у сфері лісового господарства, вступив у контакт з представниками збройних формувань РФ на території міста Куп’янськ Харківської області, погодився на їхню пропозицію та зайняв посаду, пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, а саме: посаду «и.о. начальника управления лесного хозяйства Военно-гражданской администрации Купянского района Харьковской области».

Кримінальне провадження розглядалось у спеціальному судовому провадженні (in absentia) - за відсутністю обвинуваченого, за участю захисника, якого було призначено державою. При цьому, судом було вжито всіх заходів про виклик обвинуваченого у судові засідання. Обвинувачений був поінформований належним чином про дати слухання справи, а також були дотримані його права на належне представництво у суді, відповідно до вимог КПК України.

Вироком суду громадянина М. визнано винуватим у вчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 9 (дев’ять) років з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органах України строком на 10 (десять) років з конфіскацією всього майна, яке є його особистою власністю, на користь держави.

Вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений у встановленому законом порядку.