flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі з конфіскацією майна – за державну зраду

17 січня 2024, 15:00

16 січня 2024 року колегія суддів Київського районного суду м. Харкова ухвалила вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням громадян Б. та М. у вчиненні кримінального правопорушення – злочину, передбаченого ч.2 ст.111, ч.2 ст.28 КК України, а саме: державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: надання іноземній державі, або її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану. Оскільки обвинувачені протягом липня-серпня 2022 р. вчиняли умисні протиправні дії, що виразились у зборі та передачі інформації про наявність, пересування сил та засобів ЗСУ та інших сил оборони на території Харківського регіону, а також відомостей про місцезнаходження організацій, які надають допомогу силам оборони в подоланні збройної агресії РФ, представникам іноземної держави – РФ з метою проведення розвідувально-підривної діяльності проти України за попередньою змовою між собою, дії обвинувачених Б. та М. судом також кваліфіковані за ч.2 ст.28 КК України.

Судом встановлено, що дії обвинувачених, які вирізнялися своєю цілеспрямованістю та узгодженістю, мали масовий характер (18 епізодів) та підтверджували наявність умислу на вчинення державної зради у формі надання іноземній державі або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Вироком суду громадян Б. та М. визнано винуватими у вчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення та призначено покарання кожному у вигляді 15 (п’ятнадцяти) років позбавлення волі, з конфіскацією всього належного їм майна.