flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З Днем працівників суду!

15 грудня 2023, 08:28

Сьогодні, 15 грудня, в Україні відзначається професійне свято – День працівників суду, встановлене Указом Президента України Леоніда Кучми № 1318/2000 від 8 грудня 2000  року, враховуючи роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової держави.

         Це свято об’єднує працівників усіх судових установ, хто своєю самовідданою та плідною працею виконує обов’язки в ім’я  законності та справедливості.

         Дату 15 грудня було обрано не випадково, тому що саме 15 грудня у 1917 році в Україні, яка на той час називалася Українська Народна Республіка (УНР), був запроваджений Генеральний суд як вищий орган судової системи. До його складу входили: цивільний, адміністративний та карний департаменти. Фактично, це було першим кроком в створенні повноцінної судової системи в незалежній Україні.

         В Конституції України зазначено, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди.

         Саме суди покликані забезпечити належну реалізацію права кожного на справедливий суд та захист порушених прав, свобод та законних інтересів громадян, незалежно від їхньої статі, віку, поглядів.

Саме на суди покладається обов’язок встановлення істини у кожній справі, і саме від суддів залежить, чи виправдаються законні очікування суспільства на відправлення незалежного, безстороннього та справедливого правосуддя.

Через повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну, розв’язання росією агресивної війни критична, цивільна інфраструктура зазнає нищівних руйнувань, щодня реєструються факти вчинення воєнних злочинів, злочинів проти національної безпеки держави, на деокупованих територіях виявляють жахливі наслідки масових вбивств, тортур, катівень і захоронень цивільних громадян. Тому сьогодні перед суддями з усією серйозністю постають питання щодо покарання російських воєнних злочинців і місцевих колаборантів, вирішення цивільно-правових спорів, пов’язаних з визначенням компенсацій за завдану майнову шкоду.

Сьогодні судді, працівники апаратів судів продовжують служити букві Закону попри складні умови воєнного стану, наближаючи нашу Перемогу на юридичному фронті!

Щиро вітаємо всіх служителів Феміди з професійним святом – Днем працівників суду! Бажаємо всім Вам міцного здоров'я та щастя, добробуту та благополуччя, невичерпної енергії та оптимізму, натхнення та професійних успіхів! Хай буде плідною ваша праця під мирним українським небом!

Слава Україні!