flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Довічне позбавлення волі – за державну зраду

14 листопада 2023, 14:11

13 листопада 2023 року колегія суддів Київського районного суду м. Харкова ухвалила вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням громадянина П. у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111 (державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, а саме: надання іноземній державі, іноземній організації та їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинене в умовах воєнного стану), ч. 2 ст. 436-2 (поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році), ч. 1 ст. 263-1 (незаконна переробка вогнепальної зброї), ч. 1 ст. 263 (придбання, носіння, зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу) КК України.

 Так, громадянином П. неодноразово через соцмережу «В контакті» в приватних повідомленнях своїм кураторкам, що перебувають в агентурному апараті органів розвідки спецслужб рф, передавалась інформація щодо розташування Збройних сил України, складів зброї Збройних сил України, особового складу ЗСУ та техніки, з зазначенням конкретних адрес їх розташування.

 Саме громадянином  П. серед іншого було передано текстову інформацію щодо розташування Збройних сил України, для коректировки нанесення ударів по місту Харкову, вказавши при цьому адресу, за якою знаходиться будівля Харківської обласної державної адміністрації (ХОДА).

Крім того, громадянин П. публікував матеріали, у яких виправдовував збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році, а також здійснював глорифікацію осіб, які здійснюють збройну агресію проти України, розпочату у 2014 році, та представників збройних формувань Російської Федерації.

Окрім цього, громадянин П. придбав, носив, зберігав бойові припаси (вибухову речовину, яка  знаходилась в корпусі гранати РГ-42) без передбаченого законом дозволу, а також незаконно переробив вогнепальну зброю (карабін моделі «Форт-202») для подальшого власного використання.

Вироком суду громадянина П. визнано винуватим у вчиненні вищезазначених кримінальних правопорушень. За сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим громадянину П. призначене остаточне покарання у виді довічного позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є власністю засудженого.

На вирок суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення в установленому законом порядку.

З текстом вироку суду можна буде ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень після його оприлюднення, справа № 953/6038/22.