flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З Днем юриста!

08 жовтня 2023, 10:23

З Днем юриста!

 

         8 жовтня в Україні відзначається професійне свято – День юриста. Дату свята було затверджено 16 вересня 1997 року Указом Президента України Леоніда Кучми № 1022/97.

Юрист — це багатопрофільний фахівець у галузі права; під поняттям юрист перебуває цілий перелік різноманітних професій: суддя, прокурор, слідчий, адвокат, нотаріус, юрисконсульт. Юристи – це люди, які присвятили своє життя служінню закону, захисту конституційних прав і свобод громадян, інтересів держави, формуванню та розвитку законодавства. Цю професію обирають люди, які мають загострене почуття справедливості та готові до високої відповідальності. 

Саме юристам належить провідна роль у процесі державотворення, формуванні правової культури,  захисті конституційних прав і свобод людини. Така почесна й нелегка місія вимагає високого рівня знань, досвіду та виняткових особистих якостей – честі, гідності, відданості справі, наполегливості. 

У світовій практиці вважається, що держава ефективно та правильно влаштована тоді, коли її Конституція не обмежує права та свободи громадян. Завдання ж юристів у правовій державі - служити закону та стояти на захисті цих прав і свобод.

Саме від юристів залежить виконання законів, а отже і існування та правове функціонування держави. Виконуючи свої професійні обов’язки, юрист бере на себе відповідальність за долі багатьох людей, які звернулися до нього за допомогою, і він повинен вміти справедливо вирішувати спірні ситуації цивілізованим та законним шляхом.

Бути юристом - велика відповідальність перед людьми та суспільством, бо від професійності та кваліфікації юристів залежить не лише відновлення законності та порушених прав, але й подальша доля людини, і в такі складні часи, як сьогодні, вони це доводять своєю незламністю та сміливістю. Адже постійно доводиться мати справу із суперечками та конфліктами, інколи наражаючись на небезпеку аби боронити закон та правопорядок, особливо зараз – у час повномасштабної війни, з її тисячами злочинів. Але ми всі віримо, що усіх злочинців буде покарано, а над Україною буде чисте й мирне небо!

Щиро вітаємо всіх правознавців з професійним святом – Днем юриста! Бажаємо всім Вам мирного неба, міцного здоров'я, благополуччя та щастя, невичерпної енергії та оптимізму, натхнення та професійних успіхів! Нехай наполегливість та цілеспрямованість допомагають Вам у реалізації найсміливіших планів і задумів! Нехай на вашому боці завжди будуть Закон, Правда та Справедливість!

Слава Україні!