flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З Днем захисників і захисниць України!

01 жовтня 2023, 12:28

День захисників і захисниць України – державне свято, що відзначається у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці.

З метою вшанування мужності та героїзму захисників, незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві Указом Президента України Петра Порошенка № 806/2014 від 14 жовтня 2014 року в Україні встановлено свято - День захисника України, яке відзначитиметься щорічно 14 жовтня.

Дата свята 14 жовтня була вибрана не випадково. Саме цього дня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, а у 1999 році встановлено і День українського козацтва.

З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю.

З метою сприяння гендерно-збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців обох статей на військовій службі та належному вшануванню жінок та чоловіків — захисників незалежності і територіальної цілісності України Верховною Радою України 14 липня 2021 року День захисника України було перейменовано на День захисників і захисниць України.

З переходом Православної церкви України на новоюліанський календар, що почав діяти з 1 вересня 2023 року, усі церковні свята зміщуються на 13 днів.

Саме тому День захисників і захисниць України перенесли з 14 жовтня на 1 жовтня, оскільки він пов'язаний з українськими військовими традиціями вшанування церковного свята - Дня Покрови Пресвятої Богородиці. Ця дата закріплена в статті 73 Кодексу законів про працю України, якою визначено святкові і неробочі дні.

У теперішній час в умовах повномасштабного вторгнення рф на територію нашої держави обов’язком кожного українця є захист своєї Вітчизни від посягань країни-агресора на її державність, незалежність та цілісність. Кожен українець на своїх робочих місцях, будь-то фермер, хлібороб, будівник, комунальник, енергетик, вчитель чи юрист, захищає нашу державу, плідно працюючи на її благо.  

Наші захисники і захисниці: професійні військові, нацгвардійці, прикордонники, правоохоронці, пожежники та медики, чоловіки та жінки, що свідомо та самовіддано стали до лав Збройних Сил України, Національної гвардії України, Сил територіальної оборони ЗСУ, - мужньо та відважно, часом навіть ціною власного життя, боронять нашу землю від загарбницьких посягань окупантів, охороняють безпеку і бережуть спокій громадян та з кожним днем наближають нашу Перемогу!

Всі ми, українці-захисники, - гідні нащадки наших предків, самовіддано виборюємо кожен клаптик нашої країни та захищаємо наші кордони!

Пишаємося нашими захисниками і захисницями - мужніми, самовідданими та цілеспрямованими!

З нагоди Дня захисників і захисниць України, Дня Українського козацтва та свята Покрови Пресвятої Богородиці щиро вітаємо всіх українців! Від щирого серця та з великою повагою і любов’ю дякуємо кожному і кожній, хто мужньо захищає нашу Державу!

Бажаємо всім міцного здоров’я, невичерпної енергії і сил, оптимізму і мужності, добробуту і миру!

Ми – єдині, і Україна - в нас одна! Слава Україні!