flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З Днем Української Державності!

28 липня 2023, 09:52

Президентом України Володимиром Зеленським 24 серпня 2021 року після урочистостей до Дня Незалежності було підписано Указ № 423/2021 про відзначення Дня Української Державності щорічно 28 липня — у День Хрещення Київської Русі-України, коли вшановується пам’ять про видатного державотворця, святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого.

У  свою чергу, Верховна Рада України 31 травня 2022 року ухвалила закон, який встановлює День Української Державності 28 липня святковим днем. У мирний час, після нашої перемоги, у цей день буде офіційний вихідний.

День Української Державності – це свято, покликане утвердити, що Україна має тисячолітню власну історію державотворення, і закликає пам’ятати кожен етап її становлення та людей, які доклали до цього зусиль.

28 липня 988 року Володимир Великий хрестив Київську Русь. Саме в цей день Володимир прийняв християнство як державну релігію, що передалося й Україні.

Це свято звертає увагу на те, що Українській державності не три десятки, а понад тисяча років, а в основу концепції Дня Державності України закладено ідею утвердження зв’язку українців крізь віки та покоління.

Цього року Україна святкуватиме 1035-ту річницю хрещення Київської Русі-України, від якої наша країна перейняла культуру, традиції та звичаї. Тому це свято дуже важливе для українського народу, адже його історія починала творитися тисячоліття тому.

Також День Державності запроваджений зокрема для протидії російській дезінформації та історичним фейкам про буцімто єдність походження українського та російського народів.

Святкування Дня Української Державності - це збереження історичної справедливості, утвердження принципу спадкоємності українського державотворення, захист національних інтересів України та протидія спробі держави-агресора привласнити українську історію державотворення, поширюючи дезінформацію щодо історичних аспектів української державності.

Метою відзначення Дня Української Державності є закріплення зв'язку між сучасними українцями та їхніми предками, які протягом багатьох поколінь будували державу для українського народу. Це свято призначено для виховання у всіх громадян України розуміння того, що наш народ має багатовіковий досвід у державотворенні, власну культуру, самобутність та український характер.

Щиро вітаємо всіх українців з Днем Української Державності! Бажаємо всім міцного здоров’я, невичерпної енергії і сил, оптимізму і мужності!

Всі українці зараз об’єднані єдиною великою ідеєю, ідеєю нашої спільної перемоги над ворогом, ідеєю відстоєння нашої держави Україна, ідеєю нашої незалежності, ідеєю єдності всіх українців в усьому світі! Ніхто не може вкрасти нашу багатовікову історію! Історію вільної, незалежної, самостійної держави! Ми пишаємося тим, що ми – українці, мужні, самовіддані та цілеспрямовані! Ми – єдині, і Україна - в нас одна! Слава Україні!