flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коли можливо розлучитися через ДРАЦС, а коли виключно через суд.

10 лютого 2020, 10:20

Розлучення через ДРАЦС

Такий варіант можливий лише, якщо у подружжя відсутні неповнолітні діти й обидва згодні на розірвання шлюбу. В іншому випадку, доведеться йти в суд.

Розлучення через ДРАЦС є найбільш простим. Перелік необхідних документів:

  • Спільна заява про розірвання шлюбу;
  • Копії паспортів;
  • Свідоцтво про шлюб;
  • Квитанція про сплату державного мита.

Розмір мита становить 0,5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 8,05 грн.

Заяву про розлучення мають подати обидва з подружжя особисто. Однак, якщо один із подружжя через поважну причину (наприклад, тяжка хвороба, тривале відрядження, проживання у віддаленій місцевості), не може прийти в ДРАЦС, заяву може подати інший. Але для цього, справжність підпису того, хто не може бути присутнім, має бути засвідчена нотаріусом.

Після подачі документів одразу розлучитись не вийде. Сімейним кодексом встановлено, що після подачі документів, власне державна реєстрація розірвання шлюбу відбувається через місяць.

Протягом цього часу, подружжя може відкликати заяву про розлучення. Якщо цього зроблено не буде, після спливу одного місяця подружжя повинно знову з’явитися в ДРАЦС для, власне, завершення процедури розлучення, після якої кожному буде видано свідоцтво про розірвання шлюбу.

Якщо необхідно, подружжя може, шляхом подання відповідної заяви, перенести дату реєстрації розірвання шлюбу, однак не більше, ніж на один рік з дати подачі заяви про розлучення.

Варто пам’ятати, що у разі неявки в назначений ДРАЦС день, шлюб не буде розірвано.

Однак, якщо лише один з подружжя не зможе прибути до ДРАЦС, він може, протягом місяця, з дня подачі заяви про розлучення, письмово повідомити про згоду реєстрації розірвання шлюбу за його відсутності. Таке повідомлення має бути вчинене в нотаріальній формі.

Сімейним кодексом також передбачено, що заява про розлучення може бути подана лише одним з подружжя, якщо інший визнаний безвісно відсутнім або недієздатним. В такому випадку, до заяви необхідно додати копію відповідного судового рішення.

 

Розлучення шляхом звернення до суду.

Якщо у подружжя є неповнолітні діти, або один з подружжя виступає проти розлучення, необхідно звертатися до суду.

Коли обидва з подружжя згідні розлучитися, вони можуть подати до суду спільну заяву про розірвання шлюбу. До такої заяви необхідно також додати письмовий договір, у якому має бути зазначено:

  • з ким із них будуть проживати діти;
  • яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо; а також
  • умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Окрім цього, необхідно також подати:

  • Копії паспортів та ІПН чоловіка і дружини;
  • Свідоцтво про шлюб;
  • Копію свідоцтва про народження дитини;
  • Квитанцію про сплату судового збору.

Також можна подати нотаріально посвідчений договір між подружжям про розмір аліментів або об’єднати все в одному договорі про виховання та утримання дитини.

Оскільки в даному випадку ніякого спору нема, процедура розірвання шлюбу буде «спрощеною». Це означає, що рішення про розірвання шлюбу буде прийняте судом після спливу одного місяця з дня подання заяви. Протягом цього часу, подружжя може відкликати заяву.

Якщо ж один з подружжя не бажає розлучатися, необхідно подавати позов про розірвання шлюбу. В такому випадку, розгляд справи може затягнутися від декількох місяців, до року.

Перш ніж подавати позов про розірвання шлюбу, варто пам’ятати, що суд не прийме його до розгляду, якщо дружина вагітна або дитині не виповнився один рік, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

Це правило містить й інші винятки. Чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою. Також позов про розірвання шлюбу може бути пред’явлено до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.

Необхідні документи:

  • Позовна заява про розлучення;
  • Копія паспорта позивача;
  • Свідоцтво про одруження;
  • Копія свідоцтва про народження дитини (якщо є діти);
  • Квитанція про оплату судового збору.

Позовну заяву з додатками необхідно подавати у двох екземплярах до суду за місцем проживання відповідача. Однак, якщо на утриманні позивача є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача, позов можна подавати за місцем проживання позивача. Також, подружжя може домовитися, за місцем проживання кого з них буде розглядатися справа.

 

Джерело:https://traya.com.ua/statti/simeyne-pravo/yak-rozluchitisya-dracs-ta-sud/